14 januari 2007

Pijnlijke 'blauwziekte' slaat toe.


Hasselt stond een beetje verweesd in de wereldkijker de laatste dagen. De reden? Een Belgische prins getuigde voor de rechtbank en dat is zeker niet alledaags. Nou ja, getuigen is een groot woord. Veel meer dan 'het staat allemaal in het document' is het niet geworden en dat had ook wel met een sms'je gekund volgens mij. Daarvoor werd de halve stad ontruimd en over de kosten daarvan wordt niet gesproken. A votre service, Monseigneur.

Het gaat over facturen die door de zeemacht zijn betaald voor goederen en diensten die onze prins op een of andere manier ten goede kwamen. En de prins? Die weet van niets! Die beseft blijkbaar niet dat, wanneer er gewerkt wordt in zijn villa of als er goederen worden geleverd aan een dierenkliniek, er ook geld moet zijn om dat alles te betalen.

Toch vraag ik mij af waarom hij dan zelf de kleuren voor de muren kiest en herkiest, een digitale camera aanvaardt zonder de herkomst ervan te kennen, meubels laat aanrukken en niet eens weet wie dat allemaal betaalt. Als de prins zelf mee beslist over het wat en hoe dan is het 'ik weet van niets' achteraf eigenlijk onfatsoenlijk. En dan blijf ik nog beleefd.

Zou het kunnen zijn dat de Koninklijke entourages zó wereldvreemd zijn geworden dat ze zelfs niet eens meer beseffen dat de dingen des levens ook geld kosten en dus meer moeite vragen dan 'het zou zijne majesteit behagen dit of dat te ontvangen'?

Voor de prins is een inkomen van 300.000 euro per jaar nauwelijks iets om mee rond te komen. Hij heeft dat vaker geventileerd in de pers tot grote ergernis van pa en ma. En dus heeft zoonlief zich een camera laten cadeau doen door de marine. Een dingetje van een paar honderd euro!

Als mijn bloed naar de kaken stijgt van schaamte, dan worden die rood. Ik heb die van de prins niet zien blauw worden, die van zijn vader trouwens ook niet. Ze hebben géén fouten gemaakt maar ze gaan alles terugbetalen, zomaar, en dat zegt genoeg.

En ons leger? Na de grote schandalen in de landmacht is nu de zeemacht aan de beurt. Het is angstig afwachten wanneer de luchtmacht met vreemde hoogvliegers op de proppen komt.

4 reacties:

Op 14 januari, 2007 , Blogger Tine zei...

'een Belgische prins' :D we noemen vooral geen namen

 
Op 14 januari, 2007 , Blogger Bad, Mean, Ugly zei...

Tiens, tiens. Waarom zou hij geen naam vermelden in zijn stukje?

Bang van de Securitate Belgica? :)

 
Op 15 januari, 2007 , Blogger Pieterjan zei...

Ik deel je gevoel Chretien, maar er zijn een aantal dingen die je moet relativeren.

Eerst en vooral, zou jij gaan vragen achter de rekening als ze je huis komen renoveren? Hier in de tuin staat al vijftien jaar een fontein waarvoor nooit een rekening werd gestuurd. Ik ga er alvast niet achter vragen.
Verder moet je vooral beseffen dat lenen van de koninklijke familie inderdaad vervreemd zijn. Als je bij mama en papa alles krijgt en het dan plots moet stellen met 75 000 Bef gekregen van Albert II (Het enige inkomen van de prins toen hij op eigen benen kwam te staan), dan is dat een serieuze aanpassing. Bovendien was hij op dat moment nog tweede troonsopvolger (Albert kwam niet ter sprake en Filip was kinderloos.
Dan degradeer je van de tweede plaats naar de (correct me if I'm wrong) elfde plaats voor troonsopvolging, je eigen broer krijgt het in zijn schoot geworpen en jij moet het met tien keer minder doen.
Ik zou in zijn plaats ook gaan zagen voor een dotatie en machtige vrienden aanspreken.

Uiteindelijk zou een prins, zelfs een kroonprins, voor mij moeten gaan werken zoals iedereen. Alleen Werd er nooit aandacht besteed aan Laurent, hij liep er bij voor spek en bonen waardoor hij ook nooit anders geleerd heeft dan geld te vragen. Had die man een fatsoenlijke opleiding en financiëel besef gehad, dan was het zo niet gelopen.
Als dan je adviseur en vertrouweling komt zeggen dat ze je huis komen oplappen, dan stel je je geen vragen.

Uiteindelijk draait het vooral om Vaesen. Hij nam zelf een deel uit het budget (voor zijn eigen huis), en omdat hij een deel van dat geld naar Laurent zijn villa liet vloeien, hoopte hij een proces te ontlopen.

 
Op 17 januari, 2007 , Blogger Bad, Mean, Ugly zei...

PJ, als er iemand aan mijn huis komt werken dan wil ik wél weten hoeveel het kost én wie dat moet betalen hoor!

Toen Laurent "zelfstandig" werd genoot hij van dezelfde dotatie als zijn zus. In die periode was hij een graag geziene gast in exclusieve clubs en oorden. Hij hield er vele liefjes op na die allemaal niet alleen van zijn aandacht genoten maar ook van zijn previleges.

In die tijd werd aan Laurent door Belgacom (cadeautje van PDG Goosens) een reusachtig appartment in het Brusselse ter beschikking gesteld, op kosten van de telefonerende Belg. Enig idee wat zoiets kost?

Telefoon en communicatiekosten heeft hij nu nog niet; het is een verworven recht.

Laurent kocht blitse auto's en die kosten geld. Subaru Emprezza's zijn geen doetjes en Ferrari's evenmin.

Als Laurent dat toen allemaal kon bestieren met 75.000 BEF/maand dan moeten ze hem meteen de ministerportefuille 'economie' geven en een zetel aan de unief (TEW).

Later kreeg Laurent een dotatie van 300.000 euro/jaar maar dan moest hij zelf opdraaien voor de kosten. Hij bekloeg zich erover dat het onvoldoende was. Kan je nagaan hoe hij het deed met 75.000 BEF/maand.

Wonen doet hij gratis, meubels zijn inbegrepen, reizen naar leuke oorden gebeurt in de vliegtuigen van ons leger.

...en als je je dán nog van de domme houdt als ze je villa komen herinrichten, een fototoestel in je handen duwen enz....

En wat betreft de fontein in jouw voortuin; je hebt gelijk: schulden zijn haalbaar en wie dat niet doet kan naar zijn centen fluiten...maar dat is iets héél anders hé

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage