24 januari 2006

Love generation

Zou een ander dat ook hebben? Muziek koppelen aan een persoon? Of is het weer een of andere anomalie onder mijn hersenpan.

Ik heb een melodie die onafscheidelijk is verbonden aan 'W'. En Sateliet Suzy is gekoppeld aan 'V', en The Wall aan 'E'. 'D' lijkt definitief geketend aan Love Generation van Bob Sinclair. Bam, bam, baba bam bam en lap: daar is 'D'. En andersom werkt het ook. Zie ik 'D' dan denk ik aan bam, bam, baba bam bam.

Samen met de muziek is er ook een 'eigenheid' van die persoon aan verbonden. 'W' omdat het een warhoofd is, 'V' omdat die nogal eens vreemdgaat, 'E' die véél te veel drinkt en 'D' die niet helemaal winddicht is.

Maar waaròm dat dat allemaal zo is weet ik niet. Misschien moet ik wel eens ergens op een sofa gaan liggen. Wie weet!

Zou iemand stiekem een iPod Nano in mijn kop geplant hebben?

5 reacties:

Op 25 januari, 2006 , Blogger Pieterjan zei...

We plaatsen herinneringen (aan bepaalde personen) graag in een ruimere context waardoor we nummers laten samenvallen met personen of gebeurtenissen.

In dezelfde categorie moet je maar eens de aftershave of het parfum van iemand ruiken om je direct die persoon voor te stellen.

 
Op 25 januari, 2006 , Blogger Bad, Mean, Ugly zei...

Interessant.

Als we de piste volgen dan kunnen er ook 'dubbels' ontstaan.

Meerdere herinneringen aan dezelfde geur.
Meerdere personen aan dezelfde muziek.

Maar dat strookt dan weeral niet met onze perceptie van 'herkennen en associeren'. Kennen mensen een 'one to many' of 'many to one' associatie?

Vragen we het of denken we er zelf over na?

 
Op 25 januari, 2006 , Blogger Pieterjan zei...

Denk dat 'one to many' of 'many to one' niet echt opgaat omdat uiteindelijk elke herinnering uniek is.
We maken de connecties wel grotendeels onbewust, alles is manipuleerbaar maar uiteindelijk is een herinnering een samenloop van omstandigheden waar we zelden een invloed op hebben.

 
Op 26 januari, 2006 , Blogger Cherry Blossom Girl zei...

alles manipuleerbaar?

probeer eens gedachten uit je hoofd te bannen, te manipuleren dus. hoe meer je probeert een hersenspinsel uit het hoofd te stampen, hoe steviger deze zich lijkt te begraven op je kerkhof van onbewuste gedachten!

 
Op 26 januari, 2006 , Blogger Bad, Mean, Ugly zei...

PJ, de één-op-veel relatie is nog niet echt uitgeklaard hé. Elke herinnering is weliswaar uniek. Een moment kan nooit identiek zijn aan een ander moment. Dat is nu eenmaal de eigenschap van voortschrijdende tijd, niet?
En connecties maken we inderdaad onbewust. Klopt volkomen.

Cherry blossom girl, is alles manipuleerbaar? Kan je hersenspinsels verbannen? Wel, er is een verschil tussen manipuleren en verbannen.
Je hoeft, en je kunt, geen enkele gedachte te verbannen, hoe erg die ook is. Wij hebben geen 'delete'-knop.
Maar we kunnen leren omgaan met gedachten en herinneringen. Alleen of met een beetje hulp. Sommigen hebben aan een nachtje stappen al genoeg om van nare gedachten nagenoeg verlost te zijn. Anderen hebben maanden nodig om te relativeren en te rationaliseren.
Ik geef toe waarschijnlijk in het laatste vakje te horen. Maar je kan het leren!

"Wil je het hoofd ventileren, open je ogen en denk na over wat je ziet.
Als je het hart wil verluchten, begin dan eerst met het hoofd te ventileren." dixit PC

Bad, mean & ugly, stop met zagen!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage