11 mei 2007

De fout in de kern.

De naam Annick Van Uytsel zal nog lang nazinderen in ons collectief geheugen. Annick is nu al het icoon van de gezonde jeugd, van de blije jonge mensen die studeren, een lief hebben en vooral een thuis om naar terug te keren.

Er bestaat niets dat ook maar ten dele kan goedpraten wat haar is aangedaan. En niet alleen haar maar ook haar ouders, familie en vrienden. En dan durf ik amper denken aan haar vriend. Het is evenzeer een trieste waarheid dat al dat leed nu aan Annick voorbijgaat maar des te harder toeslaat bij de achtergeblevenen. Zij worden nu geconfronteerd met de molens van de media, allemaal gehaaid in hun domein.

Verdrietige mensen hebben weinig morele weerstand. Tientallen bladzijden worden over hen genadeloos volgeschreven met allerlei niets ter zake doende feiten, gissingen en nutteloze details. En als de pagina nog niet vol genoeg is dan schrijven ze gewoon een herhaling van een eerder artikel maar dan net iets anders geformuleerd zodat het weer op nieuws lijkt. Ook bij “Het Belang” moeten de mensen eten als het middag is. Annick Van Uytsel is bingo! Goed voor de verkoop maar dan moet je de dramatiek lang genoeg kunnen rekken.

De man die mij naar het klavier deed grijpen heet Eric Donckier. In “De Kern” van de weekendkrant herkneedt Eric het verhaal van Annick zodat het ieders verhaal wordt. Want ja, hij heeft ook dochters, en die hebben ook fietsen! Ook papa Donckier slaapt niet goed als zijn kroost niet veilig in het nest ligt maar op stap is in de donkerte. Hij mag het eigenlijk niet schrijven, beweert hij, maar hij doet het toch: “…dat ze de dader onmiddellijk vinden, dat ze hem tegen de muur zetten…” Het is die lepel die het stroopvat deed overlopen.

4 reacties:

Op 18 mei, 2007 , Anonymous Anoniem zei...

Met andere woorden; de kranten mogen nergens over schrijven. Alles wat er in de wereld gebeurt, is onbelangrijk. Dat de media af en toe eens wat mogen relativeren; tot daar aan toe. Maar zeg eens, wat zou u graag in de krant lezen dan?

 
Op 20 mei, 2007 , Blogger Tine zei...

ik zou in elk geval meer leuk nieuws willen lezen.. ik word gewoon depressief van al dat slecht nieuws.. Ik weet dat het dat is wat de mensen beweegt, maar dat wil dan niet zeggen dat ik dat dan ook graag lees of hoor...

 
Op 19 juni, 2007 , Blogger Anneke zei...

't is gedeeltelijk waar wat je zegt... het wordt zooo laaaang geeerookkeeeeen. En natúúrlijk is dat alleen, en alleen maar omdat zoiets goed verkoopt. Je begint haast te denken dat de journalisten er plezier in hebben, wat ik als groentje toch nog moeilijk kan geloven (maar misschien verdwijnt die naïviteit wel ooit?) Het stuk van Eric Donckier maakt dan wel een deel uit dat 'lang rekken' en 'verkopen', ik vond het ook wel lichtjes opluchtend dat de kerel toch wat oprechte emotie - al is het een stuntelige poging tot - toonde. Het doet een beetje vreemd aan wel, zo'n column in HBvL... je vermoedt meteen dat het alleen maar om de sensatie gaat: een straffe uitspraak hier en daar, bombastisch taalgebruik... je kent dat wel. Maar ik twijfel er eigenlijk nauwelijks aan dat Donckier het ditmaal ook méénde. Give the guy a break, denk ik dus.

 
Op 19 juni, 2007 , Blogger Bad, Mean, Ugly zei...

Anneke, dat journalisten er plezier in zouden hebben is eigenlijk al even moeilijk te geloven als een Donckier die het 'zou menen' in een colunm van een krant die drama's commercialiseert ipv verslaat.

Toch vind ik jouw visie "...ik vond het ook wel lichtjes opluchtend dat de kerel toch wat oprechte emotie - al is het een stuntelige poging tot - toonde..." even opluchtend.

Eric heeft bij mij nog véél krediet hoor!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage